1.7 Digitulevaisuus – Uhka vai mahdollisuus?

1.7 Digitulevaisuus – Uhka vai mahdollisuus?


                                            


Tulevaisuuskuvat

Tulevaisuus voi näyttää monenlaiselta. Ihminen voi joko hyödyntää kehittyvää teknologiaa, tai teknologia voi ottaa ihmisen valtaansa. Merger -lyhytelokuvassa tulevaisuus näyttää synkältä. Nainen istuu jättimäisen ruudun ääressä antaen teknologian hallita elämäänsä, se on ihan normaalia. Kone on päihittänyt hänet.

Microsoft Productivity Future Vision -video paljastaa digitaalisuuden mahdollisuuden. Videossa näkyy, kuinka teknologia helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä. Kaikessa ympärillä olevassa on hyödynnetty teknologiaa, kuitenkin pelkästään ihmisten tarpeita hyödyttäen. Tulevaisuuskuva on positiivinen.   


                                      

Teknologian rooli yhteiskunnassa

Teknologian roolia yhteiskunnassa täytyy todella miettiä, jos halutaan välttyä sen mukanaan tuomilta ongelmilta. Meidän yhteiskuntana täytyy suhtautua teknologiaan niin, että emme anna sen vallata koko todellisuuttamme. Sosiaalisten kontaktien tärkeys korostuu, sillä yksinäisen ihmisen on helpompi hukata itsensä digitaalisen maailman syövereihin. Jälkimmäinen tulevaisuuskuva on hyvin mahdollinen, jos meillä pysyy järki päässä.

 

Läpimurto

Viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtuneen kehityksen myötä on selvää, että teknologian hyödyntäminen tulee ottamaan hypähdyksen aivan uudelle tasolle. Useissa futuristisissa elokuvissa ja sarjoissa nähdään jo pilkahduksia siitä, miltä tulevaisuus saattaisi pian todellisuudessakin näyttää. Saattaa olla vain ajan kysymys, milloin läpimurto tapahtuu. Sitä, mikä kaikki tulee muuttumaan, on vaikea ennustaa tai tavallisen tallaajan ehkä kuvitellakaan. Tiettyjen tilanteiden automatisointi on pelkkää plussaa, mutta voiko digitalisaatio mennä yli?


                          

 

Unohtuuko muu maailma

Ihmiset tuntuvat tiedostavan myös ongelman siinä, että kaikki digitalisoituu. Korona-aikana siirryttiin etätöihin ja -opiskeluun ja arkipäiväiset ihmiskontaktit vähenivät. Kansainvälisessäkin skaalassa huomattiin sen tuovan haittoja mukanaan. Yksinäisyys on niin laaja ongelma, että se on välttämätöntä huomioida tulevaisuutta suunniteltaessa. Digitaaliseen aikaan lapsilla on myös riski syntyä maailmaan, jossa todellisuus on vääristynyt hyvin erilaiseksi siitä, millaisena me sen tunnemme. On tärkeää, että ihmisellä on mahdollisuus pysyä myös kosketuksissa luonnon kanssa.


 

Lähteet:

Keiichi Matsuda explores dystopian future of the workplace in film Merger (dezeen.com)

Microsoft Productivity Future Vision - YouTube

Kommentit

  1. Hyvä teksti Emilia! Tulevaisuuteen ja sen digitaalisuuteen liittyy paljon hyviä ja huonoja puolia varsinkin eri näkökulmista katsottuna.

    VastaaPoista

  2. Blogiteksti käsittelee hyvin ajankohtaista aihetta ja tuo esiin sekä uhkakuvia että mahdollisuuksia, jotka tulevaisuuden digitalisaatio tuo mukanaan. Teksti antaa aiheesta hyvän kokonaiskuvan. Ehdotan, että lisäisit blogitekstiin esimerkkejä konkreettisten innovaatioiden avulla, jotta lukijalle saadaan vielä syvempi ymmärrys tulevaisuuden digitalisaatiosta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5.1 Tekoäly vs. koneoppiminen