2.7 Pintaraapaisu somekohuihin

2.7 Pintaraapaisu somekohuihin

 

Somekohujen syntyminen

Somekohu voi nykyään syntyä melkeinpä mistä vaan, mikä sattuu päätymään julkisuuteen. Somekohu leviää kulovalkean tavoin, nykyään erityisesti Tiktokissa. Ihmiset kiihkoutuvat aiheesta tai aiheen vierestä, ja kiihko leviää. (Dagmar). Kun ihmiset katsovat tiettyä julkaisua tarpeeksi monta kertaa, algoritmi näyttää sen yhä useammalle ihmiselle, eikä sitä tarvitse edes jakaa.


Seuraukset

Somekohut voivat pahimmillaan johtaa siihen, että kohteena olevasta henkilöstä leimataan tietynlainen, ja leima pysyy jopa loppuelämän. Poliitikon tai yritysjohtajan asemassa oleva joutuu ehkä helpommin somekohun kohteeksi, sillä ihmiset odottavat heiltä paljon ja ovat nopeita tuomitsemaan. Erityisesti viime aikoina on puhuttanut Sanna Marinin vapaa-ajan juhlinta. Siitä onkin syntynyt todellinen somekohu.


 

Tiktokissa pyörivien bilevideon taustalla onkin oletettu kuuluvan huuto: ”jauhojengi”. Koska Tiktokissa trendaavat usein hauskat videot, myös se on edesauttanut näiden videoiden leviämistä. Eritysesti nuoremmat ikäluokat pitävät pääministerin sekoilua myös viihdyttävänä. Sanna Marinista on videon perusteella muun muassa leimattu huumeidenkäyttäjä ja on epäilty, onko Sanna Marin hoitanut virkaansa työkuntoisena. Seuraukset eivät ole aina välttämättä negatiivisia. Somekohu lisää tunnettuutta, ja voi siten lisätä myyntiä. (Dagmar)

 

Miten tulisi toimia?

Dagmarin kirjoituksessa somekohuista on kerrottu ohjeita, miten toimia, kun joutuu somekohun kohteeksi. Rehellisten pahoittelujen esittäminen ja kielteiseen palautteeseen reagoiminen suoraselkäisesti on nostettu esille. Myös itselläni on tullut vastaan juuri Sanna Marinin anteeksipyyntövideoita, joissa hän esiintyy niin aitona, että on purskahtamaisillaan itkuun.



Tiktokissa pyöri muutama viikko sitten jatkuvalla syötöllä näitä Mariniin liittyviä videoita, mutta ne ovat nyt jo selvästi vähentyneet. Marin ei kuitenkaan pääse aivan heti pois tarkkailun alta, vaan on pienimmänkin tapahtuman seurauksena pitkään vielä tarkkailun kohteena. Kohu unohtuu, kun tulee tarpeeksi uusia kohuja, ja porukka väsyy muistelemaan vanhoja.

 

 

Lähteet:

https://www.dagmar.fi/sosiaalinen-media/mista-on-somekohut-tehty-miten-somekohu-syntyy-ja-miten-siita-voi-selvita/

Kommentit

  1. Blogiteksti on mielenkiintoinen, selkeä ja hyvin perusteltu. Olet analysoinut somekohut ja esittänyt hyviä ohjeita siitä, miten toimia, jos joutuu somekohun kohteeksi. Ehdotan, että kirjoittaisit vielä blogin lopuksi, miten somekohujen syntyä ja leviämistä voidaan estää.

    VastaaPoista
  2. Tekstissä mainittu somekohu on sellainen mikä minullekin tuli ensimmäisenä mieleen otsikon lukiessani. Olen samaa mieltä, että nuoret pitävät julkaisuja viihdyttävänä Tiktokissa. Mielestäni Tiktokissa on vaikea erottaa viihde ja pilkkaus toisistaan, koska pilkkaus on siellä tavallaan yleisesti sallittua. Teksti etenee sujuvasti ja olet kuvaillut hyvin sitä miten asiat unohtuvat netissä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

5.1 Tekoäly vs. koneoppiminen